Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená na Bahamských ostrovech

Jihovýchodně od americké Floridy a severně od Kuby se ve vodách Atlantského oceánu rozkládají Bahamské ostrovy, které jsou nejen turistickým, ale také daňovým rájem. Bahamy nabízejí možnost strávení exotické dovolené, kde jste obklopeni nádhernou tropickou přírodou, plážemi lákajícími k romantickým procházkám a neuvěřitelně azurovým mořem.

Souostroví rozkládající se na ploše 13 939 km2 je tvořeno 30 většími a stovkami menších ostrůvků a atolů. Bahamské ostrovy jsou rovinaté a převážná většina z nich je pokryta palmovými háji a exotickými zahradami. K největším lákadlům samozřejmě patří dlouhé pláže tvořené jemným bílým pískem, průzračně čisté moře plné života a přívětivost místních obyvatel. Bahamy jsou skvělým místem pro nezapomenutelnou dovolenou, kde vypustíte z hlavy všechny všední starosti.

Původními obyvateli ostrovů byli Aravakové, kteří však byli na konci 15. století, po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem vybiti, nebo násilím odvlečeni do zlatých dolů na Kubu nebo cukrové plantáže na Haiti. V roce 1629 vznikla na Bahamách první anglická osada a roku 1717 se ostrovy staly britskou kolonií. V letech 1781 až 1783 byly ostrovy okupovány Španěly. Jako otroci byli na Bahamy ve velkém přiváženi černí Afričané, kteří si až po roce 1834, kdy bylo otroctví zrušeno, mohli začít užívat svobodného života. Za druhé světové války bylo na ostrovech vybudováno několik vojenských základen. Dne 7. ledna roku 1964 byla Bahamám udělena samospráva a 10. července 1973 se staly nezávislým státem v rámci Britského společenství.

K nejznámějším ostrovům Bahamského souostroví patří ostrovy Andros, Great Bahama, Great Abacco, Great Inagua, New Providence a Eleuthera. K turisticky oblíbeným oblastem patří panenské ostrovy Long Island nebo Cat Island, které vypadají jako vystřižené z katalogů cestovních kanceláří. Bahamy nabízí četné přírodní unikáty, jako jsou národní parky Lucaya s největším systémem podzemních vodních jeskyní na světě nebo Peterson Cay, který je tvořen malým ostrůvkem s charakteristickými útesy a malebnou písečnou pláží.

Díky mělkému moři nabízí většina z přibližně 700 vápencových ostrovů naprosto úžasné podmínky pro potápění. Pokud se tedy na Bahamy chystáte, rozhodně si nezapomeňte doma potápěčskou výstroj nebo alespoň výbavu pro šnorchlování. Ale kdyby se tak přece jen stalo, tak není problém si ji v některém potápěčském centru půjčit. Kromě potápění lákají pobřežní vody ke spoustě vodních sportů, jako je windsurfing, jachting, kiting, ale vlastně se po moři můžete projíždět, na čem vás jen napadne – od šlapadel až po plachetnici. Skvělou zábavou je také jízda na nafukovacím banánu taženém za motorovým člunem.

Pláže se každoročně stávají místem radovánek několika milionů návštěvníků převážně ze Spojených států amerických. Jsou opravdu nádherné, písčité, rozlehlé a pozvolna se svažující do moře. Na hloubku narazíte až ve větších vzdálenostech, proto si ve vodě mohou užívat i děti a nepříliš zdatní plavci. Pláže jsou většinou lemovány stánky s nejrůznějšími suvenýry a po plážích také chodí obchodníci nabízející různé služby. Kdo má zájem, může si třeba nechat na hlavě uplést copánky.

Jakmile se do sytosti nabažíte lenošení na plážích nebo koupání v moři, můžete si zajít odpočinout na pokoj nebo si dát něco dobrého na zub. Ubytování na Bahamách je zajišťováno v luxusních hotelích a resortech. Pokoje bývají prostorné, vkusně zařízené a ve většině případů mají výhled na moře. Součástí ubytovacích kapacit jsou obchůdky i nejrůznější zkrašlovací salóny, wellness studia nebo posilovny. K hotelům patří autobusy, které rozváží hosty na další zajímavá místa konkrétních ostrovů. Bahamy mají subtropické podnebí, které se vyznačuje minimem srážek a vysokými teplotami po celý rok. Mohou za to severovýchodní pasáty a teplý Golfský proud. Období dešťů trvá od května do listopadu. Průměrné teploty v létě dosahují 28 stupňů Celsia, v zimě pak 21 stupňů. Koncem léta nastává období hurikánů, v tomto období se nedoporučuje ostrovy navštěvovat.

Na Bahamách v současnosti žije okolo 330 tisíc obyvatel. Asi 70% z nich obývá hlavní město Nassau nacházející se na ostrově New Providence. Obyvatelé jsou především (72%) afrického původu, další početnou skupinou jsou mulati a bílí Evropané, kteří jsou potomky Britů, jež se na ostrovech v minulosti usadili. Co se týče náboženství tak převažuje baptistická církev, následují anglikáni, římští katolíci a metodisté. Minoritami jsou židé, muslimové a animisté. Úředním jazykem je angličtina, ale pokud mluvíte španělsky nebo portugalsky, také se domluvíte.

Obživou většiny obyvatelstva je turistický ruch, pracují v hotelích, restaurací, plážových barech, půjčovnách sportovního vybavení a na mnoha dalších místech. Celkově mají Bahamy služby na velmi dobré úrovni, jsou totiž oblíbenou dovolenkovou destinací amerických zbohatlíků. Je tak třeba počítat s tím, že ceny na ostrovech jsou dosti vysoké. Díky výhodné daňové politice si na ostrovech založila sídlo řada významných podniků i peněžních ústavů. Místní měnovou jednotkou je bahamský dolar, který se dělí na 100 centů.  Ostrovy jsou důležité také z hlediska průmyslu, těží se na nich sůl, dřevo a nachází se zde i ropné rafinérie. Daří se také zemědělství, pěstuje se především cukrová třtina a tropické ovoce, jako jsou banány nebo ananasy.

- jap -

Článek byl zobrazen 7 679 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko